VAPH

RT-VAPHDe ondersteuning die iemand met een handicap nodig heeft, verschilt van persoon tot persoon. Sommigen hebben geen ondersteuning nodig, anderen net heel veel. De grootste groep zit hier tussenin. Zij worden al vaak geholpen door familie, vrienden of buren, maar hebben af en toe nood aan extra ondersteuning. Vaak gaat het om handicapspecifieke ondersteuning. Dit is hulp die geboden wordt door een dienst of voorziening die erkend en gesubsidieerd wordt door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Met beperkte hulp kunnen mensen vaak veel zelfstandiger leven. Bovendien zorgt deze ondersteuning ervoor dat mantelzorgers, zoals familie en vrienden, even minder belast worden. Daarom bestaat er nu Rechtstreeks Toegankelijke Hulp.

Wat is Rechtstreeks Toegankelijke Hulp?

Rechtstreeks Toegankelijke Hulp is beperkte, handicapspecifieke ondersteuning waarvoor u geen goedkeuring van het VAPH nodig hebt. U hoeft hiervoor dus geen aanvraag bij het VAPH in te dienen.

Rechtstreeks toegankelijke hulp richt zich zowel op meerder- als minderjarigen die voldoende geholpen zijn met beperkte handicapspecifieke ondersteuning. Het is toegestaan om tijdelijk gebruik te maken van rechtstreeks toegankelijke hulp in afwachting van meer intensieve niet-rechtstreeks toegankelijke ondersteuning.

Er zijn echter een aantal voorwaarden verbonden aan het gebruik van rechtstreeks toegankelijke hulp:

  • Het gaat om een persoon met een handicap of een vermoeden van een handicap.
  • De persoon voldoet aan de leeftijds- en verblijfsvoorwaarden zoals bepaald in het Decreet van 7 mei 2004.
  • De persoon maakt niet gelijktijdig gebruik van rechtstreeks toegankelijke hulp en niet-rechtstreeks toegankelijke hulp van het VAPH. De combinatie met een dienst ondersteuningsplan (DOP), middelen noodsituatie en hulpmiddelen is echter wel toegestaan.

Om gebruik te maken van rechtstreeks toegankelijke hulp is het niet nodig om de inschrijvingsprocedure of zorgregieprocedure (CRZ) van het VAPH te doorlopen. Een persoon met een (vermoeden van een) handicap kan rechtstreeks terecht bij de voorzieningen en diensten die rechtsreeks toegankelijke hulp aanbieden.

Rechtstreeks Toegankelijke Hulp bestaat in drie vormen: begeleiding, dagopvang en verblijf. U kan kiezen voor één van deze vormen of voor een combinatie. Alsje verder doorklikt in het hoofdmenu worden de drie vormen uitgelegd.

Combinatiemogelijkheden

Wil u zowel overdag als ’s nachts opvang, dan kan u dagopvang en verblijf combineren. Dagopvang en verblijf zijn ook te combineren met begeleiding.

Voor wie is er Rechtstreeks Toegankelijke Hulp?

Rechtstreeks Toegankelijke Hulp is er voor mensen die nood hebben aan beperkte, handicapspecifieke ondersteuning. Er zijn wel enkele voorwaarden.

Voorwaarden:

  • U bent jonger dan 65 jaar.;
  • u verblijft in België;
  • u hoeft nog geen erkenning van het VAPH te hebben, maar er moet wel minstens een vermoeden van een handicap zijn;
  • u krijgt nog geen ondersteuning van een VAPH-dienst of VAPH-voorziening;
  • u hebt nog geen Persoonlijk AssistentieBudget (PAB) of PersoonsGebonden Budget (PGB).

Waar kunt u terecht?

Adressen van diensten en voorzieningen die rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) aanbieden vindt u via de rubriek Adressen > Diensten en voorzieningen.

Een aantal diensten en voorzieningen bieden de drie vormen van Rechtstreeks Toegankelijke Hulp aan. Anderen bieden er een of twee aan.

Alle thuisbegeleidingsdiensten bieden (ambulante en/of mobiele) begeleiding aan die rechtstreeks toegankelijk is.

VAPH-RTH-OV

 

 

 

Via deze link kan je zelf filteren om adressen op te voorzieningen VAPH op te zoeken.

Bron: VAPH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de CAPTCHA code in. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.